“Ο ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΣ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ”

Το Σάββατο 16.06.2012 συνέβη η άκρως σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου επί της αντίστοιχης εθνικής ομάδας της Ρωσίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το γεγονός από μόνο του καταγράφεται ως ένα από τα πλέον σημαντικά επιτεύγματα του ελληνικού αθλητισμού κ’ έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη όσων χρόνια ισχυριζόμαστε ότι…. και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά «απρόσμενων» ελληνικών επιτυχιών σε πολλά αθλητικά δρώμενα (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, στίβου, υδατοσφαίρισης, γυμναστικής κ.λ.π.)

Πολλοί –κατά καιρούς- έχουν σπεύσει να υποτιμήσουν και ν’ απαξιώσουν αυτές τις επιτυχίες ως «τυχαίες» παρά το γεγονός ότι αυτές είναι ευθέως δυσανάλογες –έστω στατιστικώς- προς το ολιγάριθμο του Ελληνικού έθνους και μάλιστα χωρίς ενισχυτικές προσμίξεις εγχρώμων (Αφρικανών, Ασιατών κλπ.) όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες «εθνικές» ομάδες λ.χ. Γαλλίας, Αγγλίας, Ολλανδίας κ.λ.π. ή με αγορές έτοιμων αθλητών που συνηθίζουν οι «πετρελαιούχες» Αραβικές χώρες αλλά και η υπερφίαλη αλλά στερούμενη αντίστοιχων «στατιστικών» επιτυχιών, Τουρκία.

Όποιος όμως έχει στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας και ψυχολογίας, αντιλαμβάνεται ότι, σε κάθε προσπάθεια πνευματική ή σωματική που έχει στόχο ένα επίζηλο έπαθλο, σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας του αθλουμένου/των αθλουμένων, είναι το ηθικό σθένος.

Χωρίς λοιπόν να υποτιμούμε τα ηθικά ερείσματα –το ηθικό σθένος- που διαθέτει ο κάθε λαός, ισχυριζόμαστε (από χρόνια…) ότι ο Έλληνας και η Ελληνίδα, διαθέτουν κάτι το ιδιαίτερο στον τομέα αυτόν και είναι ακριβώς εκείνο που συνιστά την εθνική μας υπεροχή, αυτήν που «ειρωνεύεται» τα κάθε είδους στατιστικά κι αριθμητικά μεγέθη.

Και επειδή ο προσδιορισμός αυτού του ηθικού στοιχείου εκ μέρους ενός γηγενούς Έλληνα όπως είναι ο γράφων, θα ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε τα ειρωνικά σχόλια των γνωστών γραικύλων «διεθνιστών» οπαδών της παγκοσμιοποίησης και της αποεθνοποίησης των λαών ας επικαλεστούμε μια γνώμη και άποψη που δεν μπορεί να αντικρουσθεί….

Ακριβώς μετά τον πιο πάνω ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου και τον θρίαμβό της επί της αντίστοιχης εθνικής Ρωσίας, ο προπονητής μας Φερνάντο Σάντος ερωτήθηκε «ειρωνικά» από Άγγλο δημοσιογράφο αν: «Η Ελλάδα έπαιξε για ν’ αποδείξει στην Καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ ότι κάνει λάθος που λέει ότι, οι Έλληνες πρέπει να διατηρηθούν σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο»…

Η απάντηση του Πορτογάλου προπονητή ήταν «κεραυνός»: «Όχι, παίξαμε γιατί μας εμπνέει η ιστορία της χώρας που γέννησε την Δημοκρατία και όλες τις υπόλοιπες μεγάλες πολιτισμικές και εθνικές αξίες που απολαμβάνει όλος ο κόσμος. Γι’ αυτό παίξαμε και είναι ώρα όλοι σας να δείξετε τον σεβασμό που πρέπει. Κανένας δεν μπορεί να ΜΑΣ κάνει μαθήματα»…

Αποδεικνύεται λοιπόν, (πέρα από το γεγονός ότι ο επί χρόνια εργαζόμενος στην χώρα μας Πορτογάλος προπονητής, ήδη μετέχει της «ημετέρας παιδείας» και αισθάνεται πλέον ως ακραιφνής Έλληνας), ότι ως ο πλέον αρμόδιος «παιδαγωγός» εντόπισε (εξέφρασε και με ενάργεια) ακριβώς το διαχρονικό ηθικό στοιχείο της υπεροχής του «ευ αγωνίζεσθαι» των Ελλήνων και των Ελληνίδων, αποστομώνοντας κάθε γραικύλο και αλλοδαπό κεκράωται …

Έλληνες και Ελληνίδες θαρσείτε, υπάρχει ελπίδα και μέλλον για τα παιδιά μας…

Loading